LastPass exporteren naar KeePass

Door Opinion op donderdag 20 augustus 2015 18:07 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 3.723

Ik ben aan het onderzoeken of KeePass voor mij een volwaardig doch gratis alternatief kan vormen voor LastPass. Om dit goed uit te testen moest ik een manier vinden om mijn LastPass database te exporteren naar KeePass. Dit is hoe het mij is gelukt (erg eenvoudig!).

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/03/Banner-inleiding.png
Sinds iets meer dan een jaar maak ik gebruik van LastPass om voor elke account een uniek en sterk wachtwoord in te stellen. Hoewel ik LastPass erg prettig vind in de praktijk, zijn er twee dingen die mij tegenstaan: het is een betaalde dienst ($ 12 per jaar) en de database met wachtwoorden staat op de servers van LastPass. De database is weliswaar versleuteld, maar vormt een aantrekkelijk doelwit voor hackers.

Sinds kort heb ik een NAS in gebruik en wil deze gebruiken om mijn database met wachtwoorden in eigen beheer te nemen. Om dat voor elkaar te krijgen, moest ik een manier vinden om mijn database uit LastPass te exporteren en te importeren in KeePass (versie 2.x).

http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/08/Banner-how-to-www.product-reviews.eu_.png
Eigenlijk bestaat het stappenplan voor het overzetten van de database slechts uit twee stappen:
1. Exporteer database uit LastPass;
2. Importeer database in KeePass.

Exporteer database uit LastPass
Om te beginnen is het van belang om de database met wachtwoorden vanuit LastPass te exporteren.

Dit heb ik gedaan vanuit mijn browser met de LastPass extensie:
http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/08/Export-LastPass-www.product-reviews.eu_-536x600.png
Let op: deze export is onbeveiligd. Zorg er dus voor dat niemand toegang tot het bestand kan krijgen.

Importeer database in KeePass
De volgende stap is om de database in KeePass te importeren. Dit doe je door KeePass op te starten –> file –> import.
http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/08/Import-KeePass-www.product-reviews.eu_.png

Selecteer vervolgens het type bestand dat geÔmporteerd moet worden. Kies onder Password Managers voor LastPass CSV:
http://www.product-reviews.eu/wp-content/uploads/2015/08/KeePass-import-LastPass-CSV.png
Dat was het! Mijn ervaring is dat alle instellingen goed staan zo.

P.S. vergeet niet de export van je database na afloop (vertrouwelijk) te verwijderen.

Hoewel dit geen lastige klus was, hoop ik dat het iemand helpt, al is het in de oriŽnterende fase. Zo ja, laat dan even een berichtje achter, dat is altijd leuk. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Liveblog: Samsung en Tweakers Galaxy S6 event!

Door Opinion op vrijdag 27 maart 2015 20:53 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 2.602

Vanavond is het zover: het Samsung en Tweakers Galaxy S6 event en ik zal daarbij aanwezig zijn om de Galaxy S6 in het echt te bekijken en een liveblog van het evenement te houden, waarbij ook foto’s niet zullen ontbreken. Disclaimer: ik moet natuurlijk wel een werkende internetverbinding hebben en in staat zijn om te tikken!

De liveblog is hier te volgen:
http://www.product-reviews.eu/liveblog-s6-event/

Edit 22:47 uur: het feest zit er op. Voor de 10 winnaars van de S6: gefeliciteerd! Ik zat er helaas niet tussen maar heb wel een leuke en gezellige avond gehad.

Audio achtergrond

Door Opinion op donderdag 2 oktober 2014 07:54 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 3.383

Binnenkort zal ik een aantal reviews publiceren van audio producten. Deze blog is bedoeld om wat achtergrondinformatie geven over mijn audio ervaringen om mijn oordeel en mening in perspectief te zetten. Wat iemand van audio verwacht is namelijk erg persoonlijk. Daarnaast ben ik benieuwd of dingen herkenbaar zijn voor anderen en wat hun ervaringen zijn.

Toen ik op de middelbare school zat maakten MP3 spelers een ware doorbraak mee, maar in het begin was de opslagcapaciteit erg beperkt (denk aan 64MB). Om zoveel mogelijk albums mee te kunnen nemen zette ik mijn audiobestanden om naar 64kbit of variabele bitrate. Mijn koptelefoon zal niet meer dan § 10 hebben gekost en ging van tijd tot tijd stuk door het brakke kabeltje. Dit is inmiddels lang geleden en in de loop der tijd ben ik daar ook vanaf gestapt.

Ik beweer geen audiofiel te zijn. Allereerst omdat ik daarvoor vind dat ik niet genoeg inhoudelijke kennis heb. Ten tweede verwacht ik niet gigantisch veel verschil te merken als ik naar luidsprekers van § 1.000 of § 10.000 zal luisteren.
Wel kan ik goed geluid heel erg waarderen en luister ik veel naar muziek. Goed geluid maakt muziek veel meeslepender en doet het recht aan de muziek zoals de artiest dat bedoelt. Wat ik vooral probeer te vermijden (en tot nu toe lukt dat goed) is om te veel te luisteren naar de karakteristieken van de audio apparatuur in plaats van de muziek.

Een aantal jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar betaalbare audio apparatuur waarmee ik mijn audio beleving kon verbeteren. Voor mij begon dat met het verbeteren van de kwaliteit van mijn audio bestanden, het aanschaffen van een bekend MP3 spelertje (SanDisk Sansa Clip), en het aanschaffen van een hoofdtelefoon (Sennheiser HD555).

Als het gaat om ‘de ideale luisteromstandigheden’ is dat bij koptelefoons relatief eenvoudig: de positie van de luidsprekers is namelijk al bepaald door het ontwerp van de koptelefoon en de akoestiek van de kamer heeft geen invloed. Daarnaast ben ik redelijk mobiel en is het makkelijker om een koptelefoon mee te nemen dan een stel zuil luidsprekers.

Deze simpele en betaalbare verbeteringen maakten een gigantisch verschil. Ineens klinkt muziek zoveel anders: je kan ineens alle instrumenten met gemak van elkaar onderscheiden, je hoort ineens dingen waarvan je niet wist dat ze in het nummer voorkwamen (veel meer detail dus) en de bas wordt zoveel meer dan laag gedreun.

De Sennheiser HD555 is een open hoofdtelefoon, wat heel positief is voor de ruimtelijkheid, maar door de open constructie is geluid van buitenaf goed waar te nemen en kan je omgeving meegenieten van je muziek. Omdat ik met regelmaat met het openbaar vervoer reis en niet asociaal wil zijn ben ik dus op zoek gegaan naar een betaalbare, gesloten koptelefoon. Via de Engelstalige site Head-fi ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de Sennheiser HD439.

Daar las ik ook dat mijn MP3 speler, de SanDisk Sansa Clip baat heeft bij een draagbaar versterkertje als je hoofdtelefoons met een impedantie van 32Ohm of meer wilt aansturen. Ook met een strak budget is dat goed te vinden en heb ik de Fujiyama Fiio E06 gekocht en inderdaad: vooral het laag komt inderdaad veel beter uit de verf.

Na veel wikken en wegen ben ik ook overgegaan op het importeren van de Little Dot MKIII, een prachtige buizen hoofdtelefoon / voorversterker. Dit wonderlijke apparaatje geeft weer een geheel andere dimensie aan muziek luisteren. Naast de heerlijke ronding die de buizen aan het geluid geven is de ruimtelijkheid verbluffend. Met een opname van een live optreden in een zaal kan je precies horen welke artiest waar staat en zelfs een indruk krijgen van de grootte van de zaal. Als ik daar aan terug denk krijg ik nog steeds kippenvel.
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/Little-Dot-MKIII-650x562.jpg
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/070-650x487.jpg

Edit 03-10-2014: de volgende stap is om een geschikt hi-fi systeem voor in de woonkamer, of misschien zelfs meerdere kamers te zoeken. Hierbij zal ik mij sowieso moeten schikken aan de kritische esthetische eisen van mijn vrouw ;). Ook heb ik wat afbeeldingen aan deze blogpost toegevoegd.

De komende tijd zal ik mij dus gaan vermaken met meer audio apparatuur, waarvan sommige ook in een hoger segment dus ik kijk er naar uit en zal mijn bevindingen zeker in de vorm van reviews plaatsen :). Laat vooral even een berichtje achter als dingen herkenbaar zijn of je je eigen ervaringen wilt delen.

Een week met de iPhone 6

Door Opinion op maandag 29 september 2014 20:22 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 7.887

Intro
In deze blogpost pak ik dingen eens anders aan. Normaal gesproken test ik een product en schrijf ik een review als ik tot een definitieve conclusie ben gekomen. Door mijn vorige blogpost en suggesties van de community kwam ik op het plan om alvast mijn voorlopige bevindingen in een blogpost te publiceren en dit in de loop der tijd aan te vullen, om uiteindelijk tot een volwaardige review te komen.

Wat mij hier leuk aan lijkt is dat het hele proces van reviewen veel interactiever wordt: in de comments kan je vragen stellen en afhankelijk van de haalbaarheid (tijd, apparatuur etc.) zal ik zoveel mogelijk suggesties meenemen.

Het product wat ik zal bespreken is de iPhone 6. Mijn schoonvader heeft dit toestel besteld maar vindt het niet erg als ik het een week test. Weet je ook meteen waar de titel van deze blogpost vandaan komt :).

Als je vindt dat deze vorm van blog-reviewen onzin is, of er juist blij mee bent, geef dat dan aan in de volgende poll, maar hou deze discussie s.v.p. buiten de comments.

Poll: Een blog-post van een review in progress..
Ik ben er blij mee!
Ik vind het maar niets.
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=392297&layout=1&sort=prc
Edit 01-10-2014: lastig dilemma dit. Op basis van de uitslag zal ik niet snel nogmaals een blog maken voor een review in progress, maar toch zijn er ook veel mensen die er wel blij mee zijn. Valt iets van een tussenoplossing te bedenken?

Edit 03-10-2014: de review is inmiddels af en als review geplaatst.

==================================================

Geruchten deden al vroeg de ronde, afbeeldingen waren al uitgelekt, maar nu is hij er: de iPhone 6. Het scherm is met 4,7” een stuk groter ten opzichte van voorgaande generaties en ook het design is op de schop gegaan.

Inhoudsopgave
Inleiding (Smartphone achtergrond)
Unboxing en eerste indrukken
iOS 8
Beeldscherm
Camera
Prestaties
Accuduur
Specificaties
Conclusie

Inleiding (Smartphone achtergrond)
Mijn eerste smartphone was de iPhone 3GS. Na een jaar gebruik vond ik het besturingssysteem te veel beperkingen hebben en besloot ik het toestel te Jailbraken. Na twee jaar trouwe dienst was ik echter toch toe aan iets anders. Met het vooruitzicht op de Mango update leek Windows Phone 7 mij erg interessant en heb ik de overstap gemaakt naar de Samsung Omnia 7.

Met Windows Phone 7(.8) was ik erg onder de indruk van de interface met de dynamische tegels, een heel contrast met de iOS van die tijd. Toch was de onvolwassenheid van het besturingssysteem een hindernis in het dagelijks gebruik en tegen de tijd dat een rage voorbij was, kwam het beschikbaar in de Windows Store. Daarom ben ik na een jaar overgestapt op Android, in de vorm van de Samsung Galaxy SII. Dat beviel goed en ben vorig jaar overgestapt op de Samsung Galaxy Note 3.
Onlangs heb ik mijn beeld van Windows Phone kunnen actualiseren door de Nokia Lumia 1520 te testen. Omdat het zo lang geleden is dat ik een iPhone uitgebreid heb kunnen testen is dit een leuke afwisseling.

Unboxing en eerste indrukken
De iPhone komt in een ultra minimalistische, witte verpakking.
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/100-650x487.jpg

Ook de inhoud van de verpakking is erg 'clean' en minimalistisch ontworpen.
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/200-650x487.jpg
De inhoud van de verpakking is het volgende:
- De iPhone 6;
- Een lightning - USB kabel;
- Een oplader;
- Oortjes met ingebouwde bediening en microfoon;
- Een boekje met de sim-slot opener, de nodige documenten en jawel.. twee Apple stickers.

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/300-650x487.jpg
De rechter kant van de iPhone. Zoals je kan zien is aan deze kant alleen de nano sim-slot en de aan/uit knop te vinden. Ook zie je duidelijk dat Apple het design van de telefoon op de schop heeft genomen. Waar de iPhone 5(s) veel strakke, harde lijnen had, heeft de iPhone 6 zachte en ronde vormen.

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4571-650x487.jpg
Ook de bovenkant laat de zachte rondingen hartstikke duidelijk zien. Hoewel het lastig op de foto vast te leggen is, loopt het glas ook rond af aan de zijkanten. Zo zal dus geen vuil/stof in de rand blijven hangen, wat alleen maar goed nieuws kan zijn. De zilverkleurige rand is mat afgewerkt, waarbij ik bang ben dat het gevoelig is voor krassen (wat ik niet ga testen).

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4572-650x487.jpg
Aan de linker kant van het scherm is de knop om te switchen tussen trillen / geluid aan, ook zijn daar de volume knoppen te vinden. Zowel de aan/uit knop als de volume knoppen zijn lichtjes te wiebelen, maar de knoppen maken een stevige indruk.

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/Onderkant-650x322.jpg
Aan de onderkant zie je (van links naar rechts) de 3,5mm audio jack, de onderste microfoon, de lightning connector en de luidspreker. Opvallend van de luidspreker is dat het geluid beter tot zijn recht lijkt te komen als je de telefoon verticaal in je handen houdt. Zowel voor stereo effect als voor de geluidsbeleving zou het echter beter zijn als de luidsprekers op de voorkant van de telefoon zouden zijn geplaatst, zoals bij de HTC One.

Ook zie je op deze foto de home-knop, met ingebouwde vingerafdruk scanner. Tijdens het eerste gebruik moet je je duim meerdere malen op die scanner plaatsen in verschillende posities zodat de telefoon jouw vingerafdruk goed leert kennen. Daarna is het ontgrendelen snel en vlekkeloos. Het is misschien geen feilloze beveiligingsoptie, maar het is wel heel erg laagdrempelig en gezien het gebruiksgemak kan ik er alleen blij mee zijn.

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4575-650x487.jpg
Aan de achterkant zijn twee horizontale lijnen te zien, evenals de nodige opdruk met betrekking tot het FCC nummer. Het is jammer dat deze opdruk op de achterkant aanwezig moet zijn, maar die informatie kan nergens anders weggewerkt worden omdat de achterkant niet verwijderbaar is.

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4576-650x487.jpg
Hier zie je de 8MP camera, de achterste microfoon en de flitser. Verder is uiteraard het Apple logo zichtbaar. Wat mij betreft heeft Apple een steekje laten vallen met de fysieke afmetingen van de camera: deze steekt namelijk dusdanig uit dat het toestel gaat wiebelen als je deze plat neerlegt en de touchscreen aantikt.

Nog een vergelijking met de Samsung Galaxy Note 3 om de grootte van het toestel in perspectief te zetten:
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4586-650x487.jpg
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4589-650x487.jpg
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4591-650x487.jpg
Zowel in lengte als in dikte is de iPhone een stuk kleiner. Hoewel ik de schermgrootte van de Note 3 erg prettig vind en het oppervlakte van de Note 3 beter benut wordt qua verhouding oppervlakte - schermgrootte, is het formaat van de iPhone 6 een stuk prettiger in je broekzak. Wat betreft het uiterlijk vind ik het vooral een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik beide telefoons mooi: de Note 3 is wat stoerder en zakelijker, de iPhone wat 'liever' en ziet er haast uit als een juweel.

iOS8
De iPhone 6 wordt meegeleverd met iOS8. Zoals ik in de inleiding heb aangegeven waren mijn laatste uitgebreide ervaringen met iOS zo'n 4-5 jaar geleden. Ook al heeft iOS absoluut niet stilgestaan, voelt het besturingssysteem direct bekend aan.

Ik zou het besturingssysteem omschrijven als soepel en gebruiksvriendelijk, maar niet erg flexibel. Daarmee bedoel ik dat je niet helemaal los kan gaan met het maken van instellingen of dingen aanpassen. Een voordeel daarvan is dat je lastig iets fout kan doen, maar ik persoonlijk hou ik ervan om dingen naar mijn eigen hand te zetten.

Het besturingssysteem voelt redelijk compleet aan. Voor veel toepassingen zijn standaard apps meegeleverd en als dat niet voldoende is staat de App Store bomvol apps.

Beeldscherm
Het scherm ziet er erg mooi uit. Ik durf ook gerust te beweren dat het geen groot gemis is dat het scherm 'slechts' een resolutie van 1334 x 750 pixels heeft. Ook qua pixels per inch is de iPhone geen absolute topper, maar het scherm ziet er simpelweg erg scherp uit.
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/IMG_4603-487x650.jpg
De kijkhoeken zijn uitstekend: er treden amper kleurverschuivingen op. De helderheid van het scherm is prima, waardoor je het toestel in de volle zon goed kan aflezen.

Camera
Alvast een tweetal video's om de camera te demonstreren. Op de eerste loopt het pad schuin af, wat de nodige trillingen veroorzaakt. In de tweede video ga ik een roltrap op, wat interessant is vanwege de hoeveelheid details en hoe de camera omgaat met lichtovergangen.



Ik heb een aantal foto's gemaakt met zowel de iPhone 6 als de Samsung Galaxy Note 3 om de resultaten te kunnen vergelijken. De linker foto's zijn steeds die van de iPhone, de rechter die van de Note 3.
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/iPhone-6-032-150x150.jpg http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/20140928_141646-150x150.jpg

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/iPhone-6-034-150x150.jpg http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/20140928_141721-150x150.jpg

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/iPhone-6-036-150x150.jpg http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/20140928_141740-150x150.jpg

De afstand van de gefotografeerde objecten is steeds hetzelfde en beide camera's zijn volledig uitgezoomd. Toch laat de Note 3 alles meer ingezoomd zien. Verder lijken de foto's van de iPhone wat doffer en zie je dat de hogere resolutie van de Note 3 meer details laat zien.

Ik heb ook een aantal foto's onder donkere omstandigheden gemaakt, om te kijken hoe de camera van de iPhone 6 dan presteert:
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/064-150x150.jpg http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/066-150x150.jpg
De eerste foto vind ik wel mooi geworden, maar de tweede foto laat toch duidelijk ruis zien. De foto's zijn mooi, maar niet adembenemend of gigantisch veel beter dan de concurrentie.

Prestaties
In de iPhone 6 zit de nieuwste processor van Apple: de A8. Dit is een van de eerste mobiele processors die gefabriceerd worden op de 20nm technologie. De verbeteringen in de processor zijn vooral gericht op efficiŽntie: tot wel 50% efficiŽnter in energieverbruik. In mijn beleving zijn high-end mobiele processors al langere tijd meer dan "snel genoeg", maar accuduur kan nooit te lang zijn, dus dit vind ik zeker een goede keuze van Apple.

Een bijkomend voordeel van de focus op efficiŽntie is dat de processor ook minder warmte zal produceren. Normaal gesproken als de temperaturen te veel oplopen, moet de processor een stap terug moeten nemen qua prestaties om beschadiging te voorkomen. Apple belooft dan ook dat de A8 hoge prestaties kan vasthouden.

De focus op efficiŽntie betekent zeker niet dat de prestaties achteruit zijn gegaan. Sterker nog, Apple claimt een snelheidswinst van 25% qua rekenracht. Aan de grafische kant ligt de nadruk meer op prestatiewinst, Apple belooft namelijk een vooruitgang van 50%.

De cijfers die Apple levert zijn natuurlijk in de meest gunstige omstandigheden en moeten voor de praktijk dan ook met een korrel zout genomen worden. Persoonlijk vind ik de gebruikerservaring veel belangrijker dan de hierboven genoemde getallen.
De gehele gebruikerservaring van de iPhone 6 foutloos soepel te noemen. Ik heb zelfs het gevoel dat de vele animaties in iOS meer vertraging opleveren dan dat je op de processor moet wachten. De cijfers van 25% - 50% snelheidswinst zijn niet in dezelfde mate terug te voelen in het dagelijks gebruik, maar dat komt meer omdat de iPhone 5(s) ook al een soepele gebruikerservaring biedt.
Het is met name een geruststelling dat de processor de komende tijd goed mee kan komen met de ontwikkelingen.

Accuduur
Met een standby tijd van 1 dag en 10 uur is de accu van 100% naar 10% gezakt. Dit betekent dat met mijn gebruik twee dagen niet haalbaar is, wat ik eerlijk gezegd toch een beetje teleurstellend vind. Voor de capaciteit van de accu vind ik het een hele prestatie, maar eerlijk gezegd zou ik liever een hogere accucapaciteit gehad, dan zou ik die ene millimeter extra aan dikte voor lief nemen.
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/iPhone-6-batterijgebruik-150x150.png

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/067-150x150.png
Mijn beeld van de accuduur is in de loop van de tijd niet veranderd maar bevestigd. Met mijn gebruik, waarvan ik denk dat het redelijk normaal gebruik is, kan de telefoon ongeveer anderhalve dag mee.

Ook belangrijk is hoe snel de accu oplaadt. Als je last-minute de lading wilt opkrikken is het fijn als dit snel gaat. Ik heb een grafiek gemaakt waarin je kan zien hoe snel de accu laadt:
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/Laadsnelheid-iPhone-6.png

De schommelingen tussen 10 en 80 minuten zullen voornamelijk ontstaan door afrondingsverschillen. Totdat de telefoon ongeveer voor 90% is opgeladen, laadt de accu met ongeveer 10% per 10 minuten op. Zoals gebruikelijk bij lithium-ion accu's duren de laatste percentages langer. Om de accu van leeg naar helemaal vol te krijgen duurt ongeveer 2,5 uur.

Specificaties
Beeldscherm: 4,7" IPS met een resolutie van 1334 x 750 pixels (326 pixels per inch);
Afmetingen (LxBxH): 138.1 x 67.0 x 6.9mm;
Gewicht: 129h;
Processor: Apple A8, dual core;
Accu: 1810 mAh lithium-ion;
Camera: 8MP met flitser, 1.2MP front-facing camera;
Connectiviteit: 802.11a/b/g/n/ac Wi‑Fi, Bluetooth 4.0, NFC;

Conclusie
De uiterlijke kenmerken van de iPhone 6 wijken erg af van de iPhone 5. Allereerst is het beeldscherm met 4,7" een stuk groter, waardoor ook de algehele afmetingen van het toestel zijn meegegroeid. (Voor mij geen bezwaar, maar schermgrootte is erg persoonlijk.) Het toestel is wel harstikke dun, maar wat mij betreft had Apple beter de accu capaciteit kunnen verbeteren om ervoor te zorgen dat de telefoon twee volle dagen op ťťn acculading mee kan.

De stijl van het uiterlijk is ook op de schop gegaan: de strakke, 'harde' lijnen van de iPhone 5 hebben plaats gemaakt voor de ronde vormen en een mat afgewerkte omlijning, die het toestel juist een 'zacht' uiterlijk geven. Qua finesse in de bouwkwaliteit is de iPhone 6 een uitstekend toestel.

Vanuit technologisch oogpunt zijn zowel de processor als de grafische chip een grote stap vooruit. In mijn ervaringen heeft het echter geen grote impact op de gebruikerservaring omdat dat met de iPhone 5s ook al uitstekend was. Daarentegen weet je met deze cutting-edge hardware wel dat je zeker twee jaar met de markt mee kan komen.

Het besturingssysteem is ook erg persoonlijk. iOS8 is erg compleet en gebruiksvriendelijk en ik kan mij voorstellen dat dit voor sommige mensen ook een argument is om voor een iPhone te kiezen. Alles bij elkaar is de iPhone 6 een uitstekende keuze te noemen, hoewel § 800 gigantisch veel geld is voor een telefoon.

Wensen audio reviews?

Door Opinion op vrijdag 26 september 2014 21:30 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 2.433

Beste allen,

Ik ben op zoek naar feedback over de wensen voor audio reviews, vandaar deze blogpost.

Zoals velen van jullie weten schrijf ik met regelmaat reviews van consumentenelektronica. Nou is consumentenelektronica een breed begrip en daar ben ik blij toe: mijn interesses zijn ook erg breed. Op dit moment ben ik bezig met het testen van een aantal hoofdtelefoons, waarvan een aantal die nog maar net op de markt zijn. In de toekomst zullen hier ook reviews van luidsprekers bij komen.

Ik zal een aparte blogpost zal wijden aan mijn achtergrond qua audio. Audio is immers erg persoonlijk en met die toelichting kan ik mijn mening in perspectief plaatsen. Op die manier hoef ik ook geen reviews herhaaldelijk te 'bevuilen' met die achtergrondinformatie.

Waar ik nu tegenaan loop is dat luidsprekers, dus ook hoofdtelefoons, enige tijd nodig hebben om tot hun uiteindelijke geluidsbeeld te komen. Ze moeten een tijd ingespeeld worden, wat de Engelsen de burn-in periode noemen. Het is dus niet mogelijk om het apparaat uit te pakken, in een afgebakende tijd te testen om daarna tot een definitieve conclusie te komen. Op andere websites met audio reviews (zoals Head-fi, absoluut de moeite waard om te bekijken) merk ik dat er wel een behoefte is om die eerste bevindingen alvast te lezen. In de loop der tijd worden de reviews dan uitgebreid met verdere bevindingen. Wat heeft jullie voorkeur? Wachten op een definitief oordeel of alvast de eerste indrukken lezen en dat de in de loop der tijd wordt uitgebreid?

Poll: Welke voorkeur heb jij bij audio reviews?
Nu eerste bevindingen, daarna uitbreiden.
Wachten op een definitief oordeel.
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=392269&layout=2&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Ten slot nog een dilemma. Het systeem van reviews op Tweakers werkt met beoordelingen. Een krachtig hulpmiddel om voor de lezer in een oogopslag duidelijk te maken of een review goed is of niet, voor de schrijver een stuk feedback. Ik ben bang dat als ik een review plaats met de eerste bevindingen en later toevoegingen doe, dat dit een negatieve impact heeft op de beoordeling van een review. Op het einde zal de cumulatieve stand van de beoordelingen dan ook een vertekend beeld geven. Aan de andere kant wil ik -voor zover daar behoefte aan is- wel mijn eerste bevindingen delen.