Format voor winacties?

Door Opinion op donderdag 14 augustus 2014 08:30 - Reacties (26)
Categorie: -, Views: 4.152

Beste allen,

Om te vieren dat mijn Nederlandstalige website met reviews van consumentenelektronica (www.elektronica-reviews.nl) is gelanceerd, ben ik in gesprek met een aantal fabrikanten om winacties op te zetten. Mijn idee hierbij is dat ik een uitgebreide review over het product schrijf en lezers vervolgens het product kunnen winnen.

Even de inscentives (stimulerende prikkels) op een rij:
- Mijn website is hartstikke nieuw dus ik wil graag dat zoveel mogelijk mensen een kijkje nemen. Ik hoop dat zij op basis van de inhoud van mijn site terug zullen komen. Ik besef mij dat winacties ook veel bezoekers zullen trekken die alleen komen om iets te winnen, maar dat zie ik meer als een neveneffect;
- Voor fabrikanten levert het extra exposure op, dus zij moeten zelf beslissen of zij hier aan willen meedoen en ik laat ze vrij om zelf een product te kiezen. Omdat ik uitgebreide reviews over die producten zal schrijven, zouden fabrikanten er natuurlijk slim aan doen door een interessant product te kiezen, maar dat zal de praktijk uitwijzen;
- Voor de lezer is het altijd leuk om iets te kunnen winnen toch? Natuurlijk wil ik dat de vorm (format) van die winacties ook aantrekkelijk zijn om aan mee te doen. Zo hou ik niet van winacties waarbij je al je persoonsgegevens moet opgeven of zelfs een foto van jezelf moet uploaden waar de organisator vervolgens alle rechten van heeft.

Vandaar dat ik graag wil horen wat jullie een hebbelijk format voor winacties vinden! Hou hierbij s.v.p. zoveel mogelijk de verschillende inscentives in gedachte, want volgens mij moet het een win-win-win situatie kunnen worden.

Edit: met dank aan jullie input staat de eerste winactie online!

Poll: Wat is een goed format voor winacties?
delen via Social Media
inschrijven op nieuwsbrief
anders, namelijk..
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=391791&layout=6&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Alvast bedankt voor het meedenken!

Volgende: Wensen audio reviews? 09-'14 Wensen audio reviews?
Volgende: Review website is live! 08-'14 Review website is live!

Reacties


Door Tweakers user anti-rsca, donderdag 14 augustus 2014 08:42

Off topic: De term is incentives ;)

On topic: Ik zou niet bij een dezelfde soort acties blijven, delen via SM of nieuwsbrief is leuk voor snel wat volk naar je website te trekken, maar je kan ook leuke, lakonieke acties verzinnen. Bv neem een foto van jezelf en een product van fabrikant abc op een bepaalde locatie of in een bepaalde pose.

Lees zeker de nieuwe regels van Facebook ivm organiseren wedstrijden.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 14 augustus 2014 08:44

winacties via facebook mogen iig niet meer, nieuwsbrieven zijn alleen interessant als je ook echt iets 'nieuws' te melden hebt.

dus ik zo stemmen voor anders; namelijk de personen die het beste commentaar op je review weet te geven, de beste verbeterpunten oid weet aan te dragen, oid op die manier heb je er tenminste echt iets aan...

niemand dus ook sponsors niet, zit te wachten op 10000 aanmeldingen voor een nieuwsbrief die het google alleen maar lastiger maakt (toegegeven maar een heel klein beetje) om je inbox te verwerken.

ik heb nog nooit maar dan ook 1 nieuwsbrief gelezen die ik verplicht moest doen voor een win actie ;) al was het maar bij wijze van straf.

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 14 augustus 2014 08:44

Voor mij persoonlijk zijn alle winacties waarbij je je moet inschrijven op een nieuwsbrief, of moet liken/delen op social media meteen een red flag en daar doe ik gewoon niet aan mee. Ik snap dat niks 'gratis' is en ik snap vanuit marketingoogpunt natuurlijk de gedachte erachter, maar ik ben redelijk zuinig op mijn privacy. Zo ben ik ook zo'n eikel die altijd de actievoorwaarden leest als je iets kan winnen om te kijken of er iets instaat over gegevens aan derden geven. Sowieso is het voor mij TE overduidelijk slijmen om likes/shares en die likes zijn kwalitatief behoorlijk waardeloos.

Ik vind de acties van Tweakers prima, gewoon aanvinken dat je mee wilt doen. Of misschien een prijsvraag waarbij je voor het antwoord op jouw site moet zoeken of op de site van de producent. Op deze manier maak je 'speels' kennis met de betreffende site en kom je misschien dingen tegen als bezoeker die je nog niet wist.

Maar goed, dat is persoonlijk. Ik vind als je iets weg wilt geven moet je dat weggeven en niet goedkoop nieuwsbriefinschrijvingen of likes scoren ofzo. Maak vooral de drempel niet hoog. Wat ik wel zou doen, is een leuk nieuwsberichtje op de site wanneer iemand gewonnen heeft. Dan kunnen andere mensen zien van: hee leuk die persoon heeft product x gewonnen, dat wil ik ook wel! Volgende keer doe ik ook mee!

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 augustus 2014 08:46]


Door Tweakers user sypie, donderdag 14 augustus 2014 08:44

Je kunt gebruikers laten winnen met een duidelijke voorwaarde dat ook zij een review gaan schrijven van het product. Jouw review is natuurlijk een eenzijdig verhaal.

Daarnaast: je website heeft "review" in de URL, ga je dan bij ieder artikel "review" toevoegen?

EDIT: Ow, en schijfruimte als "geheugen" beschrijven is natuurlijk not done, dat zou je moeten weten.

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 augustus 2014 08:57]


Door Tweakers user diastarde, donderdag 14 augustus 2014 09:12

Ik vind social media wel lekker makkelijk: een druk op de knop en je doet mee. Ik heb ook veel vrienden die ook graag meedoen aan dit soort acties.

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 14 augustus 2014 09:19

Een "deel om te winnen" actie is een van de domste acties die je kan verzinnen. Je krijgt wel views maar niemand die ook maar enigszins bewust iets leest.

Zoals Luuk1983 ook opmerkt is een competitie of prijsvraag van enig soort wel interessant. Je kunt daarmee namelijk 2 doelen bereiken:
1. echt geïnteresseerden gebruiken/lezen je website
2. deze mensen maak je zelf "ambassadeur"

Ik zou een actie zelfs in een 3 trap opzetten:
1. Vraag je publiek in een prijsvraag welk artikel ze graag zouden willen reviewen én waarom ze het item nodig zijn
2. Maak er een wedstrijdje van door de inzendingen te laten winnen op basis van de meeste stemmen (dan laat je dus je inzenders voor je werven)
3. De winnaars schrijven reviews

En aan het stemmen kan je meteen een optie "hou me op de hoogte of 'pietje' wint door het inschrijven op de nieuwsbrief' toevoegen.

Door Tweakers user EJlol, donderdag 14 augustus 2014 09:21

Ik heb gekozen voor de nieuwsbrief. Het is lekker makkelijk, en je valt andere mensen er niet mee lastig. Ik moet wel toegeven dat ik in de "Ik besef mij dat winacties ook veel bezoekers zullen trekken die alleen komen om iets te winnen, maar dat zie ik meer als een neveneffect"-categorie val.

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 14 augustus 2014 09:35

EJlol schreef op donderdag 14 augustus 2014 @ 09:21:
Ik heb gekozen voor de nieuwsbrief. Het is lekker makkelijk, en je valt andere mensen er niet mee lastig. Ik moet wel toegeven dat ik in de "Ik besef mij dat winacties ook veel bezoekers zullen trekken die alleen komen om iets te winnen, maar dat zie ik meer als een neveneffect"-categorie val.
Mijn mening is dat je niks hebt aan die mensen die zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Als ik me zou aanmelden voor een nieuwsbrief voor een actie, dan zou ik me bij de eerste nieuwsbrief uitschrijven, of nog erger: ik zou het afzendadres meteen op de spamlijst zetten en nooit één letter van die nieuwsbrief lezen. Dan kan je net zo goed een prijs random weggeven dan iemand zich te laten inschrijven voor een nieuwsbrief.

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 14 augustus 2014 09:40

Laat ik het anders zeggen: bedenk wat je wilt bereiken.

Als je gebruikers wilt bedanken voor hun steun en het leuk vind om dingen weg te geven, geef het dan gewoon weg zoals Tweakers vaak doet.

Als je gebruikers meer wilt binden etc, dan moet je iets anders verzinnen.

Door Tweakers user Opinion, donderdag 14 augustus 2014 11:01

Bedankt tot dusver! Grappig om te lezen dat delen via Social Media zo onpopulair is, terwijl heel veel bedrijven dat juist inzetten. Ik zal eens gaan brainstormen over een leuke "opdracht" om kans te maken. Het leukste lijkt mij als het in de comments gepost moet worden, zodat anderen mee kunnen genieten en inspiratie kunnen opdoen.

Door Tweakers user Qwerty-273, donderdag 14 augustus 2014 11:09

Winacties trekt altijd "volk" dat alleen maar komt voor de prijs en de rest van je website niet zal bekijken. Zie bijvoorbeeld gratiz.nl waar het klikvolk makkelijk deel kan nemen aan prijsvragen/winacties op andere websites.

Anders: iets waarbij je de deelnemer actief betrekt, bijvoorbeeld al eerder genoemd een maak een foto/tekening over ... , of schijf een stukje tekst met wensen/verbeterpunten. Foto's zijn wat makkelijker te scannen dan het lezen van lappen tekst, dus maak het ook voor jezelf niet al te moeilijk zodat je niet een volle week bezig bent met het beoordelen van inzendingen.

delen via SM, ik gebruik geen SM dus daar doe ik dan ook nooit aan mee :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 augustus 2014 11:10]


Door Tweakers user EJlol, donderdag 14 augustus 2014 11:11

Opinion schreef op donderdag 14 augustus 2014 @ 11:01:
Bedankt tot dusver! Grappig om te lezen dat delen via Social Media zo onpopulair is, terwijl heel veel bedrijven dat juist inzetten. Ik zal eens gaan brainstormen over een leuke "opdracht" om kans te maken. Het leukste lijkt mij als het in de comments gepost moet worden, zodat anderen mee kunnen genieten en inspiratie kunnen opdoen.
Dat van de Social Media heeft ook te maken met de doelgroep. Ik verwacht dat een gemiddelde tweaker het delen van social media kwalijker vindt, dan een ~16-jarig meisje die kans maakt op een één of ander hip item.

Door Tweakers user O88088, donderdag 14 augustus 2014 11:52

Misschien een soort anagram. Je verstopt allemaal letters door je site (bijv. onder aan een review een gekleurd vakje met een letter). Als je ze allemaal gevonden hebt dan kun je daar een woord mee vormen en als je het goed hebt kun je winnen. Dat woord kan dan te maken hebben met het product of de fabrikant. Wel even zorgen dat de antwoorden gemaild worden en niet als comment komen te staan want dan is het gewoon kopiëren wat al gezegd is.

Door Tweakers user Opinion, donderdag 14 augustus 2014 11:54

EJlol schreef op donderdag 14 augustus 2014 @ 11:11:
[...]

Dat van de Social Media heeft ook te maken met de doelgroep.
Eigenlijk had ik het ergens al wel verwacht hoor, maar de reacties zijn wel heel duidelijk :) Privé gebruik ik zelf overigens ook geen social media. Hoe klinkt de volgende opdracht:
Geef in drie zinnen aan waarom jij dit product moet winnen. In die drie zinnen moeten de volgende woorden verwerkt zijn: "boom", "beer" en "groen".

Door Tweakers user firefly112, donderdag 14 augustus 2014 12:40

Ik zit toevalig te kijken naar je website en specefiek http://www.elektronica-re...kleiner-dan-geadverteerd/

hier in heb je het over dan de fabrikant met 1000 rekent terwijl de computer met 1024
nu klopt dit wel alleen is het wel zo dat de fabrikant het vaak niet meet weergeeft al
1024 MegaByte maar als Mebibyte zo dat het tocht klopt wat ze doen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mebibyte

Door Tweakers user Opinion, donderdag 14 augustus 2014 12:47

Ja die nieuwe benamingen die ook door de commissie zijn aangedragen zijn al helemaal onbekend. Op de diverse verpakkingen staat doodleuk GB (GigaByte). Sterker nog, op de verpakking van de SanDisk Extreme Pro staat 1GB = 1.000.000.000 bytes. De voorgestelde benamingen van de commissie worden niet overgenomen, maar wel de berekeningswijze omdat dat voordeliger rekent voor fabrikanten.

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 14 augustus 2014 16:13

Jullie hebben de voorgestelde 'Mebibyte' (MiB) verkeerd begrepen. Een MiB is JUIST 1024 KiB en geen 1000. De Mebibyte is niet in het leven geroepen zodat harddisk fabrikanten deze konden gebruiken. De Mebibyte is ontwikkelt om de onduidelijkheid en dubbelzinnigheid van Megabyte weg te halen.

Het probleem is dat we een SI-stelsel hebben daar daarin is:
  • Deci = 10
  • Hecto = 100
  • Kilo = 1000
  • Mega = 1.000.000
  • Giga = 1.000.000.000
    etc...
Dus het is helemaal niet vreemd om te stellen dat 1 GB = 1.000.000.000 bytes is. Dat computers binair werken en het daarom 'logischer' is om met 1024 te werken doet daar niks aan af. Omdat het verwarrend kan werken is de GiB in het leven geroepen om met 1024 te rekenen en daarmee de verwarring en dubbelzinnigheid met het SI-stelsel op te lossen. In die zin hebben computerfabrikanten gelijk en zou Windows het KiB, MiB en GiB moeten noemen ipv KB, MB en GB.

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 augustus 2014 16:16]


Door Tweakers user Secsytime, donderdag 14 augustus 2014 20:14

logica: je wil mensen aan je website binden, dus je laat ze naar een social media pagina gaan. (':

Makes no sense

Door Tweakers user Mrjraider, donderdag 14 augustus 2014 23:28

Er zit trouwens een typo in je winactie:

Deelnemen kan tot 31 augustus 2013 :p
Da was vorig jaar :+

Door Tweakers user Opinion, vrijdag 15 augustus 2014 06:17

mrjraider schreef op donderdag 14 augustus 2014 @ 23:28:
Er zit trouwens een typo in je winactie:

Deelnemen kan tot 31 augustus 2013 :p
Da was vorig jaar :+
Ohhh wat stom, ik sliep zeker al half :+

Door Tweakers user rc5proxy, vrijdag 15 augustus 2014 08:41

ik zou zeggen laat de winnaar jouw review vergelijken en zijn eigen review er over schrijven,
jij test dus een product en verloot het aan de hand van de review.
de winnaar moet zijn eigen review schrijven en jouw aanbieden te vergelijk met jouw review.

Door Tweakers user Luuk1983, vrijdag 15 augustus 2014 09:07

rc5proxy schreef op vrijdag 15 augustus 2014 @ 08:41:
ik zou zeggen laat de winnaar jouw review vergelijken en zijn eigen review er over schrijven,
jij test dus een product en verloot het aan de hand van de review.
de winnaar moet zijn eigen review schrijven en jouw aanbieden te vergelijk met jouw review.
Dat vind ik een hele goede, zeker als de core business van je site reviews zijn. Als het doel is om onafhankelijk te zijn (dat wil je zijn toch?) dan zijn meerdere eerlijke reviews van één product altijd goed.

Door Tweakers user robbinonline, vrijdag 15 augustus 2014 13:46

Facebook like en win acties kan je redelijke wat publiek en likes mee trekken.
Je moet dan wel je bericht sponsoren voor 25 euro haal je ongeveer deze resultaten.

Een boost van je likes en een groot bereik van je bericht.

[img]https://dl.dropboxusercon...2014-08-15%2013.42.34.png][/img]
[img]https://dl.dropboxusercon...2014-08-15%2013.44.36.png[/img]

Let er alleen wel op dat Facebook per november dit soort acties gaat verbieden:
nieuws: Facebook verbiedt vanaf november winacties voor pagina's

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 augustus 2014 13:47]


Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 15 augustus 2014 13:56

Ik heb er zelf ook weleens over na zitten denken om mijn reviews op een eigen site te plaatsen. Je kunt de pagina zo indelen zoals je zelf wilt, maar de exposure is een stuk minder dan je op Tweakers kunt bereiken (op korte termijn).

Ik wil je bij deze veel succes en plezier wensen me je reviewsite, ik hoop dat je een grote naam zal worden en veel publiciteit zal krijgen.

Door Tweakers user Ample Energy, vrijdag 15 augustus 2014 13:58

Als ik het woord Facebook zie staan op een prijsvraagpagina, is het meteen ctrl w, dus je zou mij er niet blij mee maken :P

Ik zou de eerste keer niet te veel moeite van gebruikers vragen, omdat je nu echt publiek probeert te trekken. Als je eenmaal reviews toelaat van anderen (ik weet niet of dat een doel is?), kan je ook een product verloten aan de beste inzending van de komende maand.

Ik heb nu in ieder geval meegedaan. Prijsvragen zonder FB zijn altijd leuk :P

Door Beld, vrijdag 15 augustus 2014 14:28

Ik houd eigenlijk helemaal niet van winacties door (review)sites. Dat tast namelijk de onafhankelijkheid of objectiviteit aan. Of wekt minimaal de schijn daartoe op. En daar tegen vechten is als vechten tegen de bierkaai.
En als naast winacties de reviews ook nog onvoldoende kritisch zijn dan haak ik direct af.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)