Wensen audio reviews?

Door Opinion op vrijdag 26 september 2014 21:30 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 2.527

Beste allen,

Ik ben op zoek naar feedback over de wensen voor audio reviews, vandaar deze blogpost.

Zoals velen van jullie weten schrijf ik met regelmaat reviews van consumentenelektronica. Nou is consumentenelektronica een breed begrip en daar ben ik blij toe: mijn interesses zijn ook erg breed. Op dit moment ben ik bezig met het testen van een aantal hoofdtelefoons, waarvan een aantal die nog maar net op de markt zijn. In de toekomst zullen hier ook reviews van luidsprekers bij komen.

Ik zal een aparte blogpost zal wijden aan mijn achtergrond qua audio. Audio is immers erg persoonlijk en met die toelichting kan ik mijn mening in perspectief plaatsen. Op die manier hoef ik ook geen reviews herhaaldelijk te 'bevuilen' met die achtergrondinformatie.

Waar ik nu tegenaan loop is dat luidsprekers, dus ook hoofdtelefoons, enige tijd nodig hebben om tot hun uiteindelijke geluidsbeeld te komen. Ze moeten een tijd ingespeeld worden, wat de Engelsen de burn-in periode noemen. Het is dus niet mogelijk om het apparaat uit te pakken, in een afgebakende tijd te testen om daarna tot een definitieve conclusie te komen. Op andere websites met audio reviews (zoals Head-fi, absoluut de moeite waard om te bekijken) merk ik dat er wel een behoefte is om die eerste bevindingen alvast te lezen. In de loop der tijd worden de reviews dan uitgebreid met verdere bevindingen. Wat heeft jullie voorkeur? Wachten op een definitief oordeel of alvast de eerste indrukken lezen en dat de in de loop der tijd wordt uitgebreid?

Poll: Welke voorkeur heb jij bij audio reviews?
Nu eerste bevindingen, daarna uitbreiden.
Wachten op een definitief oordeel.
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=392269&layout=2&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Ten slot nog een dilemma. Het systeem van reviews op Tweakers werkt met beoordelingen. Een krachtig hulpmiddel om voor de lezer in een oogopslag duidelijk te maken of een review goed is of niet, voor de schrijver een stuk feedback. Ik ben bang dat als ik een review plaats met de eerste bevindingen en later toevoegingen doe, dat dit een negatieve impact heeft op de beoordeling van een review. Op het einde zal de cumulatieve stand van de beoordelingen dan ook een vertekend beeld geven. Aan de andere kant wil ik -voor zover daar behoefte aan is- wel mijn eerste bevindingen delen.

Volgende: Een week met de iPhone 6 09-'14 Een week met de iPhone 6
Volgende: Format voor winacties? 08-'14 Format voor winacties?

Reacties


Door Tweakers user i-chat, vrijdag 26 september 2014 22:02

ik denk dat als je je bevindingen goed onderbouwd het juist goed is om direct al te testen, mensen die veel geld uitgeven aan een geluidssetje en dan thuis komen en....brrr wat een kutgeluid roepen wil je voor zijn,

bovendien vraag ik me af wat het werkelijke verschil is na zo'n burn-in en hoe lang je daar dan op moet wachten,

Door Tweakers user Von Henkel, vrijdag 26 september 2014 22:35

Daar gebruik ik dit soort overzichten voor,
[img]http://img0.uploadhouse.c...1726691a82f27969f7a9e.jpg[/img]

Door Tweakers user Opinion, vrijdag 26 september 2014 22:43

Het verschil na burn-in is nogal afhankelijk van de luidspreker. Ik heb nu een hoofdtelefoon met een stevige prijs (§ 300) die in eerste instantie erg boomy klonk, de finesse die je bij zo'n prijskaartje verwacht miste ik volledig. Nu de hoofdtelefoon zo'n 20 uur er op heeft zitten is het verschil als dag en nacht en nog steeds is het geluidsbeeld aan het veranderen, hoewel minder extreem als tot nu toe.

Dus eigenlijk is er voor de burn-in geen echte sprake van een conclusie. Er valt niet precies te zeggen hoeveel tijd nodig is om tot het uiteindelijke geluidsbeeld te komen. Het is gewoon een kwestie van spelen en luisteren :) Maar ik lees reviews waarin gesteld wordt dat na 200 uur nog verschillen kunnen optreden.

Door Tweakers user Xudonax, vrijdag 26 september 2014 23:20

Wat natuurlijk ook nog kan is een eerste bevinding op je blog, en vervolgens de uitgebreide review met definitief oordeel als T.net review. Best of both worlds?

Door Tweakers user Frozen, zaterdag 27 september 2014 00:30

ALs ik eerlijk ben vinden sommige mensen burn in ook onzin.

Als ik jou was zou ik alle hoofdtelefoons 24u aan laten en dan gaan testen.

Door Tweakers user Bastard, zaterdag 27 september 2014 12:48

Ik zou graag metingen zien van het effect van een burn-in (als in frequentieresponsie plots/ fase, je kent ze wel).

Ik heb zelf meer het idee dat je eigen verwachtingen zich meer aanpassen aan de speaker dan dat de speaker een significant ander geluid gaat produceren. Als ik het verkeerd heb moet dat ook te meten zijn.

Door Tweakers user Opinion, zaterdag 27 september 2014 13:30

Inspelen is natuurlijk geen fenomeen wat ik heb bedacht. Er zijn dan ook de nodige discussies over te vinden op internet, inclusief meetresultaten (hoewel de uitslag daarvan ook niet geheel doorslaggevend is).

Zelf heb ik er wel altijd een zekere logica in gezien, maar was wel altijd sceptisch over de mate waarin het hoorbaar zou zijn. Nu heb ik het met een hoofdtelefoon echt duidelijk in de praktijk ervaren dus twijfel ik er niet meer aan.

Maar stel dat het toch allemaal een kwestie is van je oren die wennen aan een luidspreker. Dan nog is het de moeite waard om die ervaringen in een review te verwerken. Er gaat alleen wat tijd overheen. De vraag daarbij is of snelheid voor volledigheid moet gaan. Net zoals dat er hands-on materiaal wordt gepubliceerd van telefoons die net aangekondigd zijn, zonder dat daarin een definitief oordeel geveld kan worden.

Door Tweakers user Von Henkel, zaterdag 27 september 2014 17:05

Uiteraard went je gehoor aan dat geluid.
En na het "inspelen" denk je dat ze beter klinken. Je gaat ze dan niet meer met andere vergelijken omdat je keuze al gemaakt is.

Door Tweakers user Sissors, zaterdag 27 september 2014 22:07

Er zijn ook volksstammen die beweren dat hun HDMI kabel van 500 euro eerst moet inspelen. Uiteraard complete onzin.

Nou bij speakers vanwege het mechanische aspect zou het iets kunnen uitmaken. Maar of dat in de praktijk ook zo is heb ik mijn twijfels over. Oftewel ik ben het met Bastard eens, een mooie eerste test is het effect van burn-in te meten (met idd frequency vs amplitude/fase plots, als je wilt kan je ook nog distortie meenemen, maar dat lijkt me wel erg onwaarschijnlijk tov amplitude/fase).

Door Faye, zondag 28 september 2014 09:44

Ik heb nauwelijks ervaring met speakers, maar met Von Henkel en Opinion ben ik het eens: veel hoofdtelefoons zul je inderdaad moeten inspelen voor ze een stabiel geluid krijgen. Ik heb bijzonder veel modellen gehad (op het moment houd ik het bij een Sony MDR-V6 en een Audeze LCD-X voor studio- en thuisgebruik, resp.) en sommige modellen krijgen beslist een ander geluid naarmate je er langer naar luistert. De Sony MDR-V6 had (in tegenstelling tot the MDR-V600) een heel schril, hoog geluid dat na een uur of 150 meer diepte kreeg. De Audeze had na ontvangst al min of meer het geluid dat hij nu heeft.

Door Wesley, zondag 28 september 2014 17:46

Je kunt natuurlijk op je weblog al je eerste ervaringen schrijven, of bijvoorbeeld op GoT ;) Maar persoonlijk vind ik het beter wanneer eerst een tijdje test voor je een review publiceert.

Door Tweakers user PdeBie, maandag 29 september 2014 11:29

Je zou ook eerst een review over de hoofdtelefoons kunnen schrijven qua bouwkwaliteit, draagcomfort etc. en later een tweede review over het geluid met daarin een eindconclusie voor het apparaat.

Door Tweakers user Opinion, maandag 29 september 2014 11:30

In een blog de eerste ervaringen delen en dat uitbreiden is natuurlijk een optie, maar ik vind die informatie te belangrijk om weg te laten in de uiteindelijke review. Als je het product aanschaft zal je namelijk tegen hetzelfde aanlopen (als het goed is). Daarmee krijg je uiteindelijk ongeveer een kopie van de blog als definitieve review.

Maar als daarmee beide 'kampen' tevreden zijn ben ik een voorstander :).

Edit: en met een iPhone 6 review ? :D Ook nu de eerste bevindingen in een blogpost zetten en een review publiceren als het oordeel definitief is?

[Reactie gewijzigd op maandag 29 september 2014 11:55]


Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)