Een week met de iPhone 6

Door Opinion op maandag 29 september 2014 20:22 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 7.986

Intro
In deze blogpost pak ik dingen eens anders aan. Normaal gesproken test ik een product en schrijf ik een review als ik tot een definitieve conclusie ben gekomen. Door mijn vorige blogpost en suggesties van de community kwam ik op het plan om alvast mijn voorlopige bevindingen in een blogpost te publiceren en dit in de loop der tijd aan te vullen, om uiteindelijk tot een volwaardige review te komen.

Wat mij hier leuk aan lijkt is dat het hele proces van reviewen veel interactiever wordt: in de comments kan je vragen stellen en afhankelijk van de haalbaarheid (tijd, apparatuur etc.) zal ik zoveel mogelijk suggesties meenemen.

Het product wat ik zal bespreken is de iPhone 6. Mijn schoonvader heeft dit toestel besteld maar vindt het niet erg als ik het een week test. Weet je ook meteen waar de titel van deze blogpost vandaan komt :).

Als je vindt dat deze vorm van blog-reviewen onzin is, of er juist blij mee bent, geef dat dan aan in de volgende poll, maar hou deze discussie s.v.p. buiten de comments.

Poll: Een blog-post van een review in progress..
Ik ben er blij mee!
Ik vind het maar niets.
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=392297&layout=1&sort=prc
Edit 01-10-2014: lastig dilemma dit. Op basis van de uitslag zal ik niet snel nogmaals een blog maken voor een review in progress, maar toch zijn er ook veel mensen die er wel blij mee zijn. Valt iets van een tussenoplossing te bedenken?

Edit 03-10-2014: de review is inmiddels af en als review geplaatst.

==================================================

Geruchten deden al vroeg de ronde, afbeeldingen waren al uitgelekt, maar nu is hij er: de iPhone 6. Het scherm is met 4,7” een stuk groter ten opzichte van voorgaande generaties en ook het design is op de schop gegaan.

Inhoudsopgave
Inleiding (Smartphone achtergrond)
Unboxing en eerste indrukken
iOS 8
Beeldscherm
Camera
Prestaties
Accuduur
Specificaties
Conclusie

Inleiding (Smartphone achtergrond)
Mijn eerste smartphone was de iPhone 3GS. Na een jaar gebruik vond ik het besturingssysteem te veel beperkingen hebben en besloot ik het toestel te Jailbraken. Na twee jaar trouwe dienst was ik echter toch toe aan iets anders. Met het vooruitzicht op de Mango update leek Windows Phone 7 mij erg interessant en heb ik de overstap gemaakt naar de Samsung Omnia 7.

Met Windows Phone 7(.8) was ik erg onder de indruk van de interface met de dynamische tegels, een heel contrast met de iOS van die tijd. Toch was de onvolwassenheid van het besturingssysteem een hindernis in het dagelijks gebruik en tegen de tijd dat een rage voorbij was, kwam het beschikbaar in de Windows Store. Daarom ben ik na een jaar overgestapt op Android, in de vorm van de Samsung Galaxy SII. Dat beviel goed en ben vorig jaar overgestapt op de Samsung Galaxy Note 3.
Onlangs heb ik mijn beeld van Windows Phone kunnen actualiseren door de Nokia Lumia 1520 te testen. Omdat het zo lang geleden is dat ik een iPhone uitgebreid heb kunnen testen is dit een leuke afwisseling.

Unboxing en eerste indrukken
De iPhone komt in een ultra minimalistische, witte verpakking.
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/100-650x487.jpg

Ook de inhoud van de verpakking is erg 'clean' en minimalistisch ontworpen.
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/200-650x487.jpg
De inhoud van de verpakking is het volgende:
- De iPhone 6;
- Een lightning - USB kabel;
- Een oplader;
- Oortjes met ingebouwde bediening en microfoon;
- Een boekje met de sim-slot opener, de nodige documenten en jawel.. twee Apple stickers.

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/300-650x487.jpg
De rechter kant van de iPhone. Zoals je kan zien is aan deze kant alleen de nano sim-slot en de aan/uit knop te vinden. Ook zie je duidelijk dat Apple het design van de telefoon op de schop heeft genomen. Waar de iPhone 5(s) veel strakke, harde lijnen had, heeft de iPhone 6 zachte en ronde vormen.

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4571-650x487.jpg
Ook de bovenkant laat de zachte rondingen hartstikke duidelijk zien. Hoewel het lastig op de foto vast te leggen is, loopt het glas ook rond af aan de zijkanten. Zo zal dus geen vuil/stof in de rand blijven hangen, wat alleen maar goed nieuws kan zijn. De zilverkleurige rand is mat afgewerkt, waarbij ik bang ben dat het gevoelig is voor krassen (wat ik niet ga testen).

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4572-650x487.jpg
Aan de linker kant van het scherm is de knop om te switchen tussen trillen / geluid aan, ook zijn daar de volume knoppen te vinden. Zowel de aan/uit knop als de volume knoppen zijn lichtjes te wiebelen, maar de knoppen maken een stevige indruk.

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/Onderkant-650x322.jpg
Aan de onderkant zie je (van links naar rechts) de 3,5mm audio jack, de onderste microfoon, de lightning connector en de luidspreker. Opvallend van de luidspreker is dat het geluid beter tot zijn recht lijkt te komen als je de telefoon verticaal in je handen houdt. Zowel voor stereo effect als voor de geluidsbeleving zou het echter beter zijn als de luidsprekers op de voorkant van de telefoon zouden zijn geplaatst, zoals bij de HTC One.

Ook zie je op deze foto de home-knop, met ingebouwde vingerafdruk scanner. Tijdens het eerste gebruik moet je je duim meerdere malen op die scanner plaatsen in verschillende posities zodat de telefoon jouw vingerafdruk goed leert kennen. Daarna is het ontgrendelen snel en vlekkeloos. Het is misschien geen feilloze beveiligingsoptie, maar het is wel heel erg laagdrempelig en gezien het gebruiksgemak kan ik er alleen blij mee zijn.

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4575-650x487.jpg
Aan de achterkant zijn twee horizontale lijnen te zien, evenals de nodige opdruk met betrekking tot het FCC nummer. Het is jammer dat deze opdruk op de achterkant aanwezig moet zijn, maar die informatie kan nergens anders weggewerkt worden omdat de achterkant niet verwijderbaar is.

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4576-650x487.jpg
Hier zie je de 8MP camera, de achterste microfoon en de flitser. Verder is uiteraard het Apple logo zichtbaar. Wat mij betreft heeft Apple een steekje laten vallen met de fysieke afmetingen van de camera: deze steekt namelijk dusdanig uit dat het toestel gaat wiebelen als je deze plat neerlegt en de touchscreen aantikt.

Nog een vergelijking met de Samsung Galaxy Note 3 om de grootte van het toestel in perspectief te zetten:
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4586-650x487.jpg
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4589-650x487.jpg
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/IMG_4591-650x487.jpg
Zowel in lengte als in dikte is de iPhone een stuk kleiner. Hoewel ik de schermgrootte van de Note 3 erg prettig vind en het oppervlakte van de Note 3 beter benut wordt qua verhouding oppervlakte - schermgrootte, is het formaat van de iPhone 6 een stuk prettiger in je broekzak. Wat betreft het uiterlijk vind ik het vooral een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik beide telefoons mooi: de Note 3 is wat stoerder en zakelijker, de iPhone wat 'liever' en ziet er haast uit als een juweel.

iOS8
De iPhone 6 wordt meegeleverd met iOS8. Zoals ik in de inleiding heb aangegeven waren mijn laatste uitgebreide ervaringen met iOS zo'n 4-5 jaar geleden. Ook al heeft iOS absoluut niet stilgestaan, voelt het besturingssysteem direct bekend aan.

Ik zou het besturingssysteem omschrijven als soepel en gebruiksvriendelijk, maar niet erg flexibel. Daarmee bedoel ik dat je niet helemaal los kan gaan met het maken van instellingen of dingen aanpassen. Een voordeel daarvan is dat je lastig iets fout kan doen, maar ik persoonlijk hou ik ervan om dingen naar mijn eigen hand te zetten.

Het besturingssysteem voelt redelijk compleet aan. Voor veel toepassingen zijn standaard apps meegeleverd en als dat niet voldoende is staat de App Store bomvol apps.

Beeldscherm
Het scherm ziet er erg mooi uit. Ik durf ook gerust te beweren dat het geen groot gemis is dat het scherm 'slechts' een resolutie van 1334 x 750 pixels heeft. Ook qua pixels per inch is de iPhone geen absolute topper, maar het scherm ziet er simpelweg erg scherp uit.
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/IMG_4603-487x650.jpg
De kijkhoeken zijn uitstekend: er treden amper kleurverschuivingen op. De helderheid van het scherm is prima, waardoor je het toestel in de volle zon goed kan aflezen.

Camera
Alvast een tweetal video's om de camera te demonstreren. Op de eerste loopt het pad schuin af, wat de nodige trillingen veroorzaakt. In de tweede video ga ik een roltrap op, wat interessant is vanwege de hoeveelheid details en hoe de camera omgaat met lichtovergangen.Ik heb een aantal foto's gemaakt met zowel de iPhone 6 als de Samsung Galaxy Note 3 om de resultaten te kunnen vergelijken. De linker foto's zijn steeds die van de iPhone, de rechter die van de Note 3.
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/iPhone-6-032-150x150.jpg http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/20140928_141646-150x150.jpg

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/iPhone-6-034-150x150.jpg http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/20140928_141721-150x150.jpg

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/iPhone-6-036-150x150.jpg http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/20140928_141740-150x150.jpg

De afstand van de gefotografeerde objecten is steeds hetzelfde en beide camera's zijn volledig uitgezoomd. Toch laat de Note 3 alles meer ingezoomd zien. Verder lijken de foto's van de iPhone wat doffer en zie je dat de hogere resolutie van de Note 3 meer details laat zien.

Ik heb ook een aantal foto's onder donkere omstandigheden gemaakt, om te kijken hoe de camera van de iPhone 6 dan presteert:
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/064-150x150.jpg http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/066-150x150.jpg
De eerste foto vind ik wel mooi geworden, maar de tweede foto laat toch duidelijk ruis zien. De foto's zijn mooi, maar niet adembenemend of gigantisch veel beter dan de concurrentie.

Prestaties
In de iPhone 6 zit de nieuwste processor van Apple: de A8. Dit is een van de eerste mobiele processors die gefabriceerd worden op de 20nm technologie. De verbeteringen in de processor zijn vooral gericht op efficiŽntie: tot wel 50% efficiŽnter in energieverbruik. In mijn beleving zijn high-end mobiele processors al langere tijd meer dan "snel genoeg", maar accuduur kan nooit te lang zijn, dus dit vind ik zeker een goede keuze van Apple.

Een bijkomend voordeel van de focus op efficiŽntie is dat de processor ook minder warmte zal produceren. Normaal gesproken als de temperaturen te veel oplopen, moet de processor een stap terug moeten nemen qua prestaties om beschadiging te voorkomen. Apple belooft dan ook dat de A8 hoge prestaties kan vasthouden.

De focus op efficiŽntie betekent zeker niet dat de prestaties achteruit zijn gegaan. Sterker nog, Apple claimt een snelheidswinst van 25% qua rekenracht. Aan de grafische kant ligt de nadruk meer op prestatiewinst, Apple belooft namelijk een vooruitgang van 50%.

De cijfers die Apple levert zijn natuurlijk in de meest gunstige omstandigheden en moeten voor de praktijk dan ook met een korrel zout genomen worden. Persoonlijk vind ik de gebruikerservaring veel belangrijker dan de hierboven genoemde getallen.
De gehele gebruikerservaring van de iPhone 6 foutloos soepel te noemen. Ik heb zelfs het gevoel dat de vele animaties in iOS meer vertraging opleveren dan dat je op de processor moet wachten. De cijfers van 25% - 50% snelheidswinst zijn niet in dezelfde mate terug te voelen in het dagelijks gebruik, maar dat komt meer omdat de iPhone 5(s) ook al een soepele gebruikerservaring biedt.
Het is met name een geruststelling dat de processor de komende tijd goed mee kan komen met de ontwikkelingen.

Accuduur
Met een standby tijd van 1 dag en 10 uur is de accu van 100% naar 10% gezakt. Dit betekent dat met mijn gebruik twee dagen niet haalbaar is, wat ik eerlijk gezegd toch een beetje teleurstellend vind. Voor de capaciteit van de accu vind ik het een hele prestatie, maar eerlijk gezegd zou ik liever een hogere accucapaciteit gehad, dan zou ik die ene millimeter extra aan dikte voor lief nemen.
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/09/iPhone-6-batterijgebruik-150x150.png

http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/067-150x150.png
Mijn beeld van de accuduur is in de loop van de tijd niet veranderd maar bevestigd. Met mijn gebruik, waarvan ik denk dat het redelijk normaal gebruik is, kan de telefoon ongeveer anderhalve dag mee.

Ook belangrijk is hoe snel de accu oplaadt. Als je last-minute de lading wilt opkrikken is het fijn als dit snel gaat. Ik heb een grafiek gemaakt waarin je kan zien hoe snel de accu laadt:
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/Laadsnelheid-iPhone-6.png

De schommelingen tussen 10 en 80 minuten zullen voornamelijk ontstaan door afrondingsverschillen. Totdat de telefoon ongeveer voor 90% is opgeladen, laadt de accu met ongeveer 10% per 10 minuten op. Zoals gebruikelijk bij lithium-ion accu's duren de laatste percentages langer. Om de accu van leeg naar helemaal vol te krijgen duurt ongeveer 2,5 uur.

Specificaties
Beeldscherm: 4,7" IPS met een resolutie van 1334 x 750 pixels (326 pixels per inch);
Afmetingen (LxBxH): 138.1 x 67.0 x 6.9mm;
Gewicht: 129h;
Processor: Apple A8, dual core;
Accu: 1810 mAh lithium-ion;
Camera: 8MP met flitser, 1.2MP front-facing camera;
Connectiviteit: 802.11a/b/g/n/ac Wi‑Fi, Bluetooth 4.0, NFC;

Conclusie
De uiterlijke kenmerken van de iPhone 6 wijken erg af van de iPhone 5. Allereerst is het beeldscherm met 4,7" een stuk groter, waardoor ook de algehele afmetingen van het toestel zijn meegegroeid. (Voor mij geen bezwaar, maar schermgrootte is erg persoonlijk.) Het toestel is wel harstikke dun, maar wat mij betreft had Apple beter de accu capaciteit kunnen verbeteren om ervoor te zorgen dat de telefoon twee volle dagen op ťťn acculading mee kan.

De stijl van het uiterlijk is ook op de schop gegaan: de strakke, 'harde' lijnen van de iPhone 5 hebben plaats gemaakt voor de ronde vormen en een mat afgewerkte omlijning, die het toestel juist een 'zacht' uiterlijk geven. Qua finesse in de bouwkwaliteit is de iPhone 6 een uitstekend toestel.

Vanuit technologisch oogpunt zijn zowel de processor als de grafische chip een grote stap vooruit. In mijn ervaringen heeft het echter geen grote impact op de gebruikerservaring omdat dat met de iPhone 5s ook al uitstekend was. Daarentegen weet je met deze cutting-edge hardware wel dat je zeker twee jaar met de markt mee kan komen.

Het besturingssysteem is ook erg persoonlijk. iOS8 is erg compleet en gebruiksvriendelijk en ik kan mij voorstellen dat dit voor sommige mensen ook een argument is om voor een iPhone te kiezen. Alles bij elkaar is de iPhone 6 een uitstekende keuze te noemen, hoewel § 800 gigantisch veel geld is voor een telefoon.

Volgende: Audio achtergrond 10-'14 Audio achtergrond
Volgende: Wensen audio reviews? 09-'14 Wensen audio reviews?

Reacties


Door Tweakers user t1mmy, maandag 29 september 2014 21:38

Ook qua pixels per inch is de iPhone geen absolute topper, maar het scherm ziet er simpelweg erg scherp uit.
Dat komt simpelweg omdat je niet meer pixels kunt zien dan wat het scherm gebruikt, en meer pixels dus geen fuck uit maakt :)

Mooie review so far! Heb zelf ook de 6 nu een week (morgen) en kan nog steeds niet wennen aan de grote, het is niet comfortabel. Maar verder een erg mooie telefoon

Door Tweakers user Opinion, maandag 29 september 2014 21:57

Bedankt :) Vind je de 6 te groot? Wat had je hiervoor dan?

Door Tweakers user sypie, maandag 29 september 2014 22:41

Ik zou toch ťcht even het mis-design van het doosje benoemen. Je hebt waarschijnlijk ook het fragment gezien dat een jongeman met de eerste iPhone 6 uit de winkel kwam, deze moest laten zien van een journaliste en dat zijn toestel op de grond kwakte? Dat kwam niet alleen door de zenuwen van de jongeman, nee dat kwam voornamelijk door verkeerd ontwerp van de verpakking. De telefoon kukelt er zo uit als je niet uitkijkt.

Dus uitpakken als het doosje op tafel blijft staan ůf de boel op de kop houden en het deksel dan rustig laten zakken.

Door Tweakers user jer123c, dinsdag 30 september 2014 09:11

sypie schreef op maandag 29 september 2014 @ 22:41:
Ik zou toch ťcht even het mis-design van het doosje benoemen. Je hebt waarschijnlijk ook het fragment gezien dat een jongeman met de eerste iPhone 6 uit de winkel kwam, deze moest laten zien van een journaliste en dat zijn toestel op de grond kwakte? Dat kwam niet alleen door de zenuwen van de jongeman, nee dat kwam voornamelijk door verkeerd ontwerp van de verpakking. De telefoon kukelt er zo uit als je niet uitkijkt.

Dus uitpakken als het doosje op tafel blijft staan ůf de boel op de kop houden en het deksel dan rustig laten zakken.
Nokia lumia's worden ook op dezelfde manier verpakt. en ja het is niet echt slim gedaan |:(

Door Tweakers user mvdam, dinsdag 30 september 2014 12:23

Het doosje wordt al sinds jaar en dag zo ontworpen, het is bij mij, en bij niemand in mijn omgeving OOIT fout gegaan, zelfs mijn vriendin die nogal goed is in onhandig zijn snapte dat ze even geduld moest hebben.

Sommige dingen gaan om de ervaring :)

Door Tweakers user Opinion, dinsdag 30 september 2014 13:02

sypie schreef op maandag 29 september 2014 @ 22:41:
Ik zou toch ťcht even het mis-design van het doosje benoemen. Je hebt waarschijnlijk ook het fragment gezien dat een jongeman met de eerste iPhone 6 uit de winkel kwam, deze moest laten zien van een journaliste en dat zijn toestel op de grond kwakte?
Noem mij maar paranoÔde, maar ik heb veel moeite om te geloven dat dat toeval was :o

Door Tweakers user t1mmy, dinsdag 30 september 2014 13:40

Opinion schreef op maandag 29 september 2014 @ 21:57:
Bedankt :) Vind je de 6 te groot? Wat had je hiervoor dan?
5s. Wellicht heb ik kleine handen :)

Door Wesley, dinsdag 30 september 2014 18:09

De review ziet er in principe prima uit, maar voor een voorlopige conclusie vind ik het juist weer te lang. Het beste bij schrijven van reviews is gewoon om te publiceren wanneer hij ook echt af is ;)

Door Tweakers user Richh, dinsdag 30 september 2014 19:46

Dat komt simpelweg omdat je niet meer pixels kunt zien dan wat het scherm gebruikt
Ik zie toch echt wel verschil tussen de iPhone 6 en mijn Nexus 5.
Sowieso vind ik de iPhone 6 wel heel erg groot eigenlijk. Qua dikte vind ik 'm subliem, maar hij had prima wat korter of smaller gekund...

Door Tweakers user Kiswum, dinsdag 30 september 2014 22:09

1 tip, probleem.

Je kunt maar 65MB aan tekens kwijt. Een volledig review gaat hier niet altijd passen. Het kan zijn dat je hier zelf achter komt, maar ik wil het alvast meegeven (ik loop hier bij elke Engelse review weer tegenaan :()

Door Tweakers user Pathogen, donderdag 2 oktober 2014 13:33

Vreemd dat je de 6 met een Note 3 vergelijkt, en niet een 6+ daarvoor pakt.

Door Tweakers user Opinion, donderdag 2 oktober 2014 15:18

Pathogen schreef op donderdag 02 oktober 2014 @ 13:33:
Vreemd dat je de 6 met een Note 3 vergelijkt, en niet een 6+ daarvoor pakt.
De reden daarvoor is simpel: ik beschik niet over een iPhone 6Plus :) Als het kon zou ik wel 10 toestellen naast elkaar leggen, maar zoals ik ook schrijf is het om de afmetingen van het toestel in perspectief te zetten.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)