Audio achtergrond

Door Opinion op donderdag 2 oktober 2014 07:54 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 3.598

Binnenkort zal ik een aantal reviews publiceren van audio producten. Deze blog is bedoeld om wat achtergrondinformatie geven over mijn audio ervaringen om mijn oordeel en mening in perspectief te zetten. Wat iemand van audio verwacht is namelijk erg persoonlijk. Daarnaast ben ik benieuwd of dingen herkenbaar zijn voor anderen en wat hun ervaringen zijn.

Toen ik op de middelbare school zat maakten MP3 spelers een ware doorbraak mee, maar in het begin was de opslagcapaciteit erg beperkt (denk aan 64MB). Om zoveel mogelijk albums mee te kunnen nemen zette ik mijn audiobestanden om naar 64kbit of variabele bitrate. Mijn koptelefoon zal niet meer dan § 10 hebben gekost en ging van tijd tot tijd stuk door het brakke kabeltje. Dit is inmiddels lang geleden en in de loop der tijd ben ik daar ook vanaf gestapt.

Ik beweer geen audiofiel te zijn. Allereerst omdat ik daarvoor vind dat ik niet genoeg inhoudelijke kennis heb. Ten tweede verwacht ik niet gigantisch veel verschil te merken als ik naar luidsprekers van § 1.000 of § 10.000 zal luisteren.
Wel kan ik goed geluid heel erg waarderen en luister ik veel naar muziek. Goed geluid maakt muziek veel meeslepender en doet het recht aan de muziek zoals de artiest dat bedoelt. Wat ik vooral probeer te vermijden (en tot nu toe lukt dat goed) is om te veel te luisteren naar de karakteristieken van de audio apparatuur in plaats van de muziek.

Een aantal jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar betaalbare audio apparatuur waarmee ik mijn audio beleving kon verbeteren. Voor mij begon dat met het verbeteren van de kwaliteit van mijn audio bestanden, het aanschaffen van een bekend MP3 spelertje (SanDisk Sansa Clip), en het aanschaffen van een hoofdtelefoon (Sennheiser HD555).

Als het gaat om ‘de ideale luisteromstandigheden’ is dat bij koptelefoons relatief eenvoudig: de positie van de luidsprekers is namelijk al bepaald door het ontwerp van de koptelefoon en de akoestiek van de kamer heeft geen invloed. Daarnaast ben ik redelijk mobiel en is het makkelijker om een koptelefoon mee te nemen dan een stel zuil luidsprekers.

Deze simpele en betaalbare verbeteringen maakten een gigantisch verschil. Ineens klinkt muziek zoveel anders: je kan ineens alle instrumenten met gemak van elkaar onderscheiden, je hoort ineens dingen waarvan je niet wist dat ze in het nummer voorkwamen (veel meer detail dus) en de bas wordt zoveel meer dan laag gedreun.

De Sennheiser HD555 is een open hoofdtelefoon, wat heel positief is voor de ruimtelijkheid, maar door de open constructie is geluid van buitenaf goed waar te nemen en kan je omgeving meegenieten van je muziek. Omdat ik met regelmaat met het openbaar vervoer reis en niet asociaal wil zijn ben ik dus op zoek gegaan naar een betaalbare, gesloten koptelefoon. Via de Engelstalige site Head-fi ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de Sennheiser HD439.

Daar las ik ook dat mijn MP3 speler, de SanDisk Sansa Clip baat heeft bij een draagbaar versterkertje als je hoofdtelefoons met een impedantie van 32Ohm of meer wilt aansturen. Ook met een strak budget is dat goed te vinden en heb ik de Fujiyama Fiio E06 gekocht en inderdaad: vooral het laag komt inderdaad veel beter uit de verf.

Na veel wikken en wegen ben ik ook overgegaan op het importeren van de Little Dot MKIII, een prachtige buizen hoofdtelefoon / voorversterker. Dit wonderlijke apparaatje geeft weer een geheel andere dimensie aan muziek luisteren. Naast de heerlijke ronding die de buizen aan het geluid geven is de ruimtelijkheid verbluffend. Met een opname van een live optreden in een zaal kan je precies horen welke artiest waar staat en zelfs een indruk krijgen van de grootte van de zaal. Als ik daar aan terug denk krijg ik nog steeds kippenvel.
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/Little-Dot-MKIII-650x562.jpg
http://www.elektronica-reviews.nl/wp-content/uploads/2014/10/070-650x487.jpg

Edit 03-10-2014: de volgende stap is om een geschikt hi-fi systeem voor in de woonkamer, of misschien zelfs meerdere kamers te zoeken. Hierbij zal ik mij sowieso moeten schikken aan de kritische esthetische eisen van mijn vrouw ;). Ook heb ik wat afbeeldingen aan deze blogpost toegevoegd.

De komende tijd zal ik mij dus gaan vermaken met meer audio apparatuur, waarvan sommige ook in een hoger segment dus ik kijk er naar uit en zal mijn bevindingen zeker in de vorm van reviews plaatsen :). Laat vooral even een berichtje achter als dingen herkenbaar zijn of je je eigen ervaringen wilt delen.

Volgende: Liveblog: Samsung en Tweakers Galaxy S6 event! 03-'15 Liveblog: Samsung en Tweakers Galaxy S6 event!
Volgende: Een week met de iPhone 6 09-'14 Een week met de iPhone 6

Reacties


Door Tweakers user brick5492, donderdag 2 oktober 2014 08:51

Leuke blog! Ik kan mezelf ook in jou mening vinden dat je met de goede apparatuur dingen in liedjes hoort welke je normaal niet zou horen, of dat idd de bas een stuk beter is :)

Door Tweakers user Damic, donderdag 2 oktober 2014 08:56

64MB was veel voor een mp3 speler :) heb ze nog met 8/16/32MB gekent. Was zo van: wat ben je daar nu mee je krijgt er amper een cd op :(

Door Tweakers user Kalief, donderdag 2 oktober 2014 10:28

Voordat je audiokwaliteit gaat beoordelen raad ik je aan om eerst je oren goed te laten testen. Dan kom je te weten of er een dip zit in het spectrum dat je kunt horen. En als je dit om de vijf jaar laat doen zie je wat een zwakke plek kan gaan worden.

Door Tweakers user RobTweaks, donderdag 2 oktober 2014 13:21

Leuk! Ik kan niet wachten op de eerste reviews.

Getekend; officieus en zelfbenoemde audiofiel met baggerapparatuur (lees laptopspeakertjes ;))...

Door Tweakers user kjellyaman, donderdag 2 oktober 2014 13:58

Wat ik vooral probeer te vermijden (en tot nu toe lukt dat goed) is om te veel te luisteren naar de karakteristieken van de audio apparatuur in plaats van de muziek.

Gewoon geweldig. doe ik ook al jaren lang. Hoewel ik onlangs bij het rond luisteren in een winkel enorm verbaasd was van de bose soundlink III, dit klonk gewoon geweldig voor zo'n portable toestel, zeker in vergelijking met men 8 jaar oude logitech 2.1 installatie...

Heb deze gekocht en nog steeds tevreden onder dat moto van luisteren naar de muziek in plaats van de audio apparatuur. :)

Ik wacht vol spanning af tot je eerste review ^^

Succes!

[Reactie gewijzigd op donderdag 2 oktober 2014 13:59]


Door Tweakers user Opinion, donderdag 2 oktober 2014 14:23

Allereerst bedankt voor de leuke reacties :*)
Kalief schreef op donderdag 02 oktober 2014 @ 10:28:
Voordat je audiokwaliteit gaat beoordelen raad ik je aan om eerst je oren goed te laten testen. Dan kom je te weten of er een dip zit in het spectrum dat je kunt horen. En als je dit om de vijf jaar laat doen zie je wat een zwakke plek kan gaan worden.
Ik ben inderdaad wel benieuwd eigenlijk.. Ik ben nu 25 jaar dus ik vraag mij wel af in welke mate mijn gehoor al achteruit kan zijn gegaan, maar eigenlijk wel interessant om eens te laten onderzoeken. Vraag me alleen af of ik data mee naar huis krijg om een eventuele dip in het spectrum zichtbaar te maken.

Door Tweakers user Karmos, donderdag 2 oktober 2014 17:59

He, ligt dit nu aan mij off is deze tweakblog een van de enige waarin het icoontje verandert naast de link van de website?

Door Tweakers user Opinion, vrijdag 3 oktober 2014 09:59

Karmos schreef op donderdag 02 oktober 2014 @ 17:59:
He, ligt dit nu aan mij off is deze tweakblog een van de enige waarin het icoontje verandert naast de link van de website?
Mooi he :D Dat is een instelling die je bij je profiel kan maken :)

Door GrandPa, vrijdag 3 juli 2015 09:10

Over herkenbaarheid gesproken: zelf bezit ik ook een Sansa Clip 8Gb en vind het belangrijk dat de koptelefoon goed gesloten is. Het liefst mag er niets te horen zijn voor de geen die naast je zit. Ik ben nu op zoek naar een draadloze koptelefoon omdat ik het gehannes met draadjes beu ben.
Ik ben 64 en mijn gehoor is dusdanig dat ik hoorapparaten gebruik van de categorie 4 (5 is maximum). De hoorapparaten zijn van zeer hoge kwaliteit en hebben onder andere een luisterinstelling voor muziek waarbij, voor zover mogelijk, het hele spectrum wordt weergegeven. Ik heb 2 jaar geleden een nieuwe hifi-installatie gekocht (Arcam AVR 400 met KEF LS50, kostte destijds §5000).Ik was erg tevreden over het geluid, maar toen ik een half geleden mijn hoorapparaten kreeg, ontdekte ik dat ik heel wat detaillering in geluid gemist had.
Nu heb ik een Samsung Galaxy S4 en gebruik deze nu als muziekspeler (ik noem dit geen mp3-speler want gebruik alleen flac-formaat) Deze smartphone heeft een instelling (Adapt Sound) waarmee je de afwijkingen van je gehoor kunt 'corrigeren'. Je krijgt een hele rits piepjes te horen van verschillende toonhoogtes en met ja/nee geef je aan of je die gehoord hebt of niet. Voordeel van Samsung is ook dat deze de apt-X standaard ondersteunt en dat is van groot belang wanneer je muziek via Bluetooth wilt beluisteren.

Ik hoop daarom in de toekomst een review van jou over een Bluetooth koptelefoon te mogen tegenkomen...

Door Tweakers user Opinion, vrijdag 3 juli 2015 09:24

GrandPa schreef op vrijdag 03 juli 2015 @ 09:10:
Over herkenbaarheid gesproken
(...)
Ik hoop daarom in de toekomst een review van jou over een Bluetooth koptelefoon te mogen tegenkomen...
Leuk om te horen :) Ik heb wel een review geschreven van de Philips Fidelio M2BT: http://tweakers.net/produ...lio-m2bt-%28zwart%29.html.
Persoonlijk ben ik echter een grotere fan van over ear hoofdtelefoons, omdat het draagcomfort daarvan hoger is. Ik gebruik nu al een tijd de AKG K845 BT als over-ear Bluetooth hoofdtelefoon en ben daar erg tevreden over. Ik heb er nog geen review van gepubliceerd, maar het heeft een redelijk neutraal uiterlijk en ditto geluidsbeeld. Bass wordt zeker niet over vertegenwoordigd, maar de grote 50mm drivers laten laag erg mooi tot zijn recht komen.
Wel had ik in eerste instantie een exemplaar waarvan ťťn kant het volume gigantisch laag was, waar op internet meer verhalen over zijn. Als je er in bent geÔnteresseerd moet je het dus zeker bij een gerenommeerde winkel doen ;)

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)